Complementaire zorg bij kanker

Vrijwel iedereen kent wel iemand die is getroffen door de ziekte kanker, of is zelf hiermee geconfronteerd.  Het is een diagnose die angst oproept en grote onzekerheid met zich mee brengt, door het levensbedreigende karakter.  In mijn verpleegkundige werk op het Hospice zie ik vooral mensen die zijn uit behandeld en voor wie er geen kans op herstel meer is. In een liefdevolle zorg staat de kwaliteit van leven centraal; wat wil je nog doen en laten doen? Hoe kunnen wij de situatie lichamelijk en emotioneel voor jou verzachten?

Deze belangrijke vraag  naar de kwaliteit van leven zou eigenlijk al veel eerder in het ziekteproces mee genomen moeten worden.  Want de impact van een agressieve therapie is van invloed op de rest van je leven.  Waar moet je dan aan denken?  Neuropatische pijn na een chemotherapie. Een  amputatie of  gedeeltelijke verwijdering van een nu nog gezond lichaamsdeel uit voorzorg vanwege een genetische predispositie.

Het zijn allemaal moeilijke beslissingen waar je liever niet voor komt te staan. Hoe goed is het dan om door te vragen naar herstel kansen, de bijwerkingen en complicaties. Zeventig procent van de mensen die zich in deze situatie bevindt gaat op zoek naar alternatieven voor de chemo of bestraling of operatie.  Complementaire therapieën kunnen naast de reguliere oncologische behandeling ingezet worden. Deze zijn dan ondersteunend en verlichten de bijwerkingsklachten. Hiervoor kunnen ingezet worden: voeding, voedingssupplementen, ontspanningstechnieken, energetische therapie, individuele gesprekken en de hulp van steungroepen.

Voor wie hier meer over wil weten nodig ik uit om te komen luisteren en vragen te stellen. Op maandagavond 1 mei zal ik op verzoek van de coördinator het Toon Hermanshuis Zeewolde hier over spreken.  In de Kruidenborg, Duifkruid 5 te Zeewolde  staat om 19.30  staat de koffie klaar en  om 20.00 uur begint de lezing, die met een demonstratie Healing Touch zal eindigen.  Meld je aan bij info@toonhermanshuiszeewolde.nl

Graag tot ziens.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.